Entrepeneur en Moniek Miedema

‘ByOni moet uiteindelijk in elke stad in de rekken hangen’

Lees hieronder het hele artikel van Moniek gepubliceerd in de Entrepeneur – mei 2019

Ze leerde het vak van ontwerpen, patroontekenen en naaien in een confectiefabriekje in Roemenië, dat ze in de jaren tachtig op de kop had weten te tikken. Terug in Nederland, in een dorp onder de rook van Leeuwarden begon Moniek Miedema haar eigen modelabel ByOni, dat langzaamaan heel Nederland verovert. Daar blijft het niet bij: de Duitse en de Belgische markt liggen in het verschiet.

Een eigen modelabel, twee collecties per jaar, zes eigen winkels, en met de zomercollectie van volgend jaar hangt ze straks ook bij onze Oosterburen in de rekken. Dit is niet wat Moniek Miedema had durven dromen toen ze een kleine zestien jaar geleden in een achteraf naaiateliertje op de Voorstreek in Leeuwarden begon. ‘Dat was eigenlijk het prille begin van ByOni. Achter in de winkel ontwierp ik de kleding, en zette ik het in elkaar, en voor in de winkel verkocht ik het. Tropenjaren ware het: hoe drukker het was met de verkoop, hoe drukker ik het dan ook weer had in mijn naaiatelier.’

Het waren, net als nu, allemaal eigen ontwerpen. Toen nog vooral leren jassen en bruidsjurken, tegenwoordig bestaat de collectie vooral uit jurkjes, tops, blouses, jasjes en broeken. ‘Hoe ik ByOni zou omschrijven? Kleurrijk, strak, stijlvol, architectonisch, comfortabel en vooral: vrouwelijk’, zegt Moniek. “Elke vrouw – van jong tot oud, van dik tot dun – moet zich lekker en mooi voelen in mijn kleding, en minstens zo belangrijk: ze moet er ’s avonds ook heerlijk mee op de bank kunnen hangen. Chic, maar draagbaar: wie wil er nou niet op elk moment van de dag verzorgd en mooi uitzien?”

Topkwaliteit

De ontwerpen moeten niet alleen kwaliteit uitstralen, maar ook van topkwaliteit zíjn, betoogt Moniek. ‘Sowieso gebruiken we alleen maar natuurlijk materialen, en zijn de meeste items gemaakt van viscose. Viscose is een natuurlijk materiaal, dat niet gaat lubberen of kreuken en jarenlang mooi blijft. Ik zeg weleens: iets weggooien van ByOni doe je alleen omdat je er na een jaar of tien misschien zat van bent, niet omdat het er niet meer mooi uitziet.’

Daarover gesproken: bij ByOni wordt niets weggegooid, althans niet als het om kleding gaat. ‘Overschotten van kleding geven we aan arme vrouwen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken zoals pas gescheiden moeders die moeten solliciteren. We geven ook kleding cadeau, bijvoorbeeld aan vluchtelingen. Niets wordt weggegooid of verbrand.’ Duurzaamheid is dan ook het toverwoord: ‘Schoenen en tassen worden sinds vorig jaar gemaakt van diervriendelijk materiaal: hoogwaardige leerlook. En de wol die we gebruiken is van leveranciers die eerlijk en diervriendelijk produceren; geen mohair, alpaca konijn of dons’, somt Moniek op.

Transparantie

Om aan de klant te kunnen laten zien hoe, waar en waarvan de kleding is gemaakt, zijn alle kledingstukken van ByOni vanaf juli uitgerust met een QR-code. ByOni is – volgens eigen zeggen – met dit “QR-code-track & trace systeem een van de eerste transparante fashionlabels in Nederland. ‘Hoe het werkt?’ Op het label dat aan de kleding hangt staat een QR-code met een productnaam. Als je de code scant krijg je allerlei informatie over jouw kledingstuk: welke vrouw de zij-naden heeft genaaid, wie heeft de kraag gestikt en wie heeft jouw jurk naar de winkel vervoerd.’

Op dit moment heeft ByOni zes eigen winkels en hangen de items bij vijf boetiekjes verspreid over het land. Dat is in ieder geval op dit moment de score. ‘Ik werk nu samen met een agentschap en het is de bedoeling dat we met ByOni in flink meer leuke winkels en zaakjes komen te hangen. Een streefaantal? Nou laat ik het zo zeggen: als we in elke grote stad in één leuke, luxe boetiek in de rekken hangen, ben ik blij. Té groot wil ik ook niet worden; ByOni moet wel exclusief blijven.’

Niet alleen in Nederland timmert Moniek hard aan de weg; ook in Duitsland en België heeft ze grote plannen. ‘Ik werk sinds kort samen met een agentschap dat ByOni in het buitenland aan de man gaat brengen.’ De verwachtingen zijn hooggespannen, met name van de Duitse markt. ‘In onze winkel in Emmen, vrij dicht bij de Duitse grens dus, komen al ontzettend veel Duitse klanten, en ze vinden ByOni prachtig!’

Toekomstplannen

En dat is uiteindelijk het mooiste compliment dat Moniek kan krijgen: een vrouw die zich lekker en mooi voelt in een van de items uit de ByOni-collectie. ‘Het allerleukste vind ik het als ik op straat iemand in een jurkje van mij zie lopen. Of beter nog, op een feestje! Zo was ik eens op een vrij chic feest op Landgoed Lauswolt en een van de gasten daar droeg een van mijn jurkjes. Dat vind ik dan zo’n enorme eer: je wilt er natuurlijk op je mooist uizien, en als je dan voor je kast staat en je besluit dan voor een jurkje van ByOni te gaan…!’ Dan, lachend: ‘Het klinkt waarschijnlijk erg afgezaagd maar blijer kun je me niet maken: dit is waar je het voor doet. En ja, ik heb natuurlijk wel gevraagd of ik even een foto van haar mocht maken. En dat mocht, gelukkig!’

Waar we over vijf jaar staan?. herhaalt Moniek de vraag. ‘Dan hebben we niet alleen België en Duitsland veroverd, maar zijn we ook actief op de Scandinavische markt en hebben we een uitgebreide haute couture-collectie. Ik hoop trouwens ook dat ik dan meer tijd dan nu heb voor het ontwerpen, en daarmee ook met een grotere collectie kan komen. Nu gaat het om 120 items per collectie, maar groeien naar 200 verschillende items per collectie zou helemaal geweldig zijn!’

Friesland – ByOni heeft het “headoffice” in Wirdum, onder de rook van Leeuwarden – verruilen voor het westen is in ieder geval geen optie. ‘Die vraag krijg ik toch wel zo vaak: wanneer we gaan verhuizen naar Amsterdam? Mensen schijnen nog altijd te denken dat het negen uur rijden is naar Friesland’, lacht ze. ‘Ik zie in ieder geval geen enkele reden om Friesland te verlaten. Hier ben ik Superman op aarde, daar ben ik Superman op Krypton. Laat mij dus maar hier!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s