Wie wil er nou duurzaam zijn als dat geld kost ?

Ik produceer al jaren eerlijk, zo duurzaam en zo dicht mogelijk bij huis. Wij “BYONI” zijn op ons hoofdkantoor van het gas af en stoken op pellets. De winkel in Zwolle zit op een warmtepomt, Den Bosch met infrarood panelen, Leeuwarden nog op gas maar de lichten gaan van gasbranders naar led. De andere filialen hebben licht van led, maar stoken nog op gas. Ik zelf eet geen vlees net als Femmie onze regiomanager, we serveren geen vleeswaren als we modeshows of open dagen hebben en kopen onze wijn om de hoek. Sinds vorig jaar zijn we volledig gestopt met leer en andere dierlijke produkten.

Mijn produktie is in Griekenland en wordt geleverd met vracht over de weg, gezamelijk met andere importeurs. In Wirdum ons hoofdkantoor en atelier wordt zo’n 10 tot 15 % van de produktie gedaan.

Klinkt best prima zou je zeggen, en dat is ook zo. Ware het niet dat al deze maatregelen een consequentie hebben: ‘ Er hangt een prijskaartje aan!’

De vraag is: ‘Wie gaat dat betalen, wordt de consument zo bewust en kiest dus eerder voor ons of lonkt dat jurkje van 39,95, gemaakt in verre landen met slechte arbeidsomstandigheden of misschien zelfs door kinderen?’

Stookt de groninger op eigen gas

De consument kijkt naar de overheid en die kijkt samen met de consument naar de bedrijven, groot en klein. Wij, het bedrijfsleven moeten verduurzamen en buiten dat wij dat altijd hebben gedaan en ons nog steeds verbeteren begin ik me toch af te vragen: ‘Waarom?’

Zodra de consument eerlijke keuzes gaan maken is er voor het bedrijfsleven geen keuze. Zou de Groninger eerst zijn eigen gastoevoer weigeren en op alternatieve energiebronnen gaan stoken, dan is er recht van spreken zou je zeggen. Toch wordt dat niet zo gezien, de overheid moet het oplossen. Boze mense die schreeuwen dat zij o a de randstad van warmte voorzien.

Iedereen weet dat een jurk voor 59,95 niet in een EU land is geproduceerd, dus is er een convenant gemaakt zodat er beter kleding geproduceerd moet worden in de hele verre oncontroleerbare landen.

Een stuk vlees is vaak goedkoper dan het gemiddelde kattevoer. Natuurlijk weet iedereen dat het dier geen fatsoenlijk leven of sterven kan krijgen. Voor die prijs!?.. En toch… het wordt met kilo’s naar binnen geschoven.

We staan niet in de file, we zijn de file

De aarde vergaat niet, enkel de mensheid…… en dat is jouw, mijn en onze verantwoording.

Koop eerlijke produkten dichter bij huis geproduceerd, eet geen of veel minder vlees en koop het bij de natuurslager, koop bij je om de hoek, doe je verwarming wat lager en gun de middenstand die het wel goed doet je aankoop.

Maar vooral, wees niet bang, geen egoist en geen krent om wat meer voor een goed en eerlijk produkt te betalen,…….. anders komt de rekening vanzelf wel via de belasting.

Want als de overheid het voor ons gaat regelen gaat dat veel heel veel geld kosten.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s